Karanténtippek egy kicsattanóbb önmagunkhoz
2020. április 04. írta: SPARK LE MONDE

Karanténtippek egy kicsattanóbb önmagunkhoz

Nagy a csábítás, hogy egy túl hosszúra sikeredett másnapos fetrengésnek éljük meg a teljes karanténidőszakot, ahol elhagyjuk minden elvünket, tespedünk, még többet nyomkodjuk a telefonunkat és esszük a tökéletesen haszontalan ételeket, hisz minek is frusztráljuk magunkat, ha már az ág is húz. Azonban lássuk be, a kifogások rövid távú problémamegoldásnak bizonyulnak, ezért mi arra biztatnánk, hogy kifogás helyett inkább éld meg lehetőségként ezt az időszakot.

Ahelyett, hogy elhagynád magad, kapd össze magad! Régóta elhatározod minden évben, hogy karban fogod tartani a tested és a lelked, egészséges ételeket fogsz készíteni magadnak és a családodnak, lesz egy frankó arcápolási rutinod és még a lábaid is szőrtelenek lesznek... Aztán jön a mókuskerék, ami beránt és a nap végére örülsz, hogy élsz. Most nyerünk egy kis időt, ha mással nem, azzal, hogy nem közlekedünk, de ha mélyen a lelkünk mélyére nézünk, akkor beláthatjuk, hogy sok más program és időtöltés is elmarad. Így ha ezek után is úgy érezzük, hogy semmire sincs időnk, akkor lássuk be, bennünk van a hiba.

Néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy mire is használhatod a megnyert időt, hogy 2 hónap múlva egy sokkal jobb önmagadat kapd vissza, ne pedig egy leharcolt, depressziósat:

Fésülködj, Blaire!
Sosem hinnéd, hogy a közérzeted mennyire függ attól, hogy milyen a hajad. Egy felfrissítő hajmosás után vonzóbbnak érzed magad, és elhiszed, hogy a világot is megtudod váltani. Ezért mosd meg a hajad olyan rendszerességgel, mintha járnál emberek közé – hidd el, a családod is értékelni fogja. Amikor pedig nem mosod meg, akkor is szépen fésülködj meg és hanyagold a hajvasalókat – ez mindenképpen egy nagy fellélegzés lesz a hajad számára. A hajvasaló helyett nyugodtan játssz a csatjaiddal, vagy ha egész nap rendezett hercegnőnek éreznéd magad, akkor még jobb megoldás egy szép hajráf. Csak passzoljon a pizsihez! ;)

lele_sadoughi.jpg


Öltözködj!
Nem, nem farmerre és ingre gondolunk... Maradj kényelmesben, hisz egész nap a lakásban vagy, így semmi értelme feszülnöd, de amit otthon hordasz, az legyen igényes, szép, és olyan, amit büszkén viselsz. Sőt, az se baj, ha ebben is kifejezed saját magad. Hordhatsz pizsiket és kényelmes pólókat, mackókat, és nem kell, hogy emiatt szégyenkezz, de legyenek ezek a darabok is olyanok, amikben csinosnak, sikkesnek, elegánsnak vagy sexisnek érzed magad – olyannak, amilyennek éppen akarod, csakúgy mint a hétköznapi öltözködésed során. Egy farmerre mi nem fanyalodnánk, amíg nem muszáj, de például lazán felveszünk egy jó kis láncot vagy fülbevalót napközben, otthonra, hogy azért a belső fashionista nő énünk kicsit kielégüljön. 

És hát elképzelhető, hogy lassan úgy érzed magad a pároddal, mintha ikertestvérek lennétek és egy méhben nevelkednétek, de ettől javasolt néha elvonatkoztatni, este sexy fehérneműbe bújni és úgy elhódítani, mintha nem egész nap egymás nyakában lettetek volna.

49906724_391624178260769_66368537664195070_n.jpg
Ragadj egy jógamatracot, majd jógázz és eddz felváltva!
Annak ellenére, hogy se az utcára, se a konditerembe nem tudunk most elmenni, ez az időszak kiválónak bizonyul arra, hogy kicsit gatyába rázzuk a testünket és a lelkünket. Nincs kifogás, hisz minimális kutatómunkával a világ összes edzésformája elérhető a YouTube-on. A legtöbbhöz gyakorlatilag egy 2x2 négyzetméteres helyre van szükséged és ha éppen olyanra vágysz, ezek az órák jobban le tudnak izzasztani, mint egy maratoni futás. Ráadásul a legtöbb oktató most valamilyen formában online is tart órákat, így olyan kurzusokat is kipróbálhatsz, amikre eddig a fizikai távolság miatt nem volt lehetőséged. Próbálj felváltva edzeni és jógázni. Alakítsd úgy a környezeted, hogy a jóga ténylegesen lelazítson, kikapcsoljon és feltöltsön. Halkítsd le a környezeted, gyújts egy hangulatos illatgyertyát a nagylámpa mellé, tegyél be az instrukciók mellé egy ‘Zen’ Spotify playlistet és ne spórold le a meditáció részt sem. Ha nincs még preferált kurzusod és nem nagyon tudsz jógázni, akkor javasoljuk a YouTube-on egy olyan tanfolyam elkezdését, amely 30 nap alatt alakít ki függőséget az első órától nulláról építve fel a jógarutint.
53074238_2242594749143721_1454835441131032981_n.jpg
Tanulj!
Mi a közös Warren Buffetben, Bill Gatesben, Barack Obamában és Oprah Winfreyben? Nem a gazdagságukra gondolunk, hanem arra, hogy mindannyian követnek egy szabályt, amely a mai, szupergyorsan változó környezetben elengedhetetlen a túléléshez és a versenyképességhez: akármi történik, akármennyire is elfoglaltak, sőt, még akkor is ha a világ épp összedől, minden héten tanulnak 5 órát. És itt ne az iskolai töri tanulásra gondolj csak, lehet a téma bármi; egy új nyelv, a digitális világ, vagy akármi, amiben hiányt érzel, hisz minden új tudás megszerzése tanulásnak számít. Tölts vele időt, hogy fejleszd magad. Egy a fontos, hogy építsd be tudatosan a napi rutinodba és ha egyszer kiszabadulunk, akkor se hagyd el ezt a szokást.
 

Hidratálj kívül-belül!
Javasoljuk, hogy a sminket – amennyire csak lehet – hanyagold, amíg otthon vagy. Ez egy kiváló detoxikáló lehetőség az arcod számára, és ha egy hónapig nem kensz fel alapozót, utána nem fogod elhinni, hogy mit érzel a bőrödön – teljes megújulás! Mindeközben viszont tégy extra fókuszt a napi bőrápolási rutinodra, mosd meg az arcod rendesen reggel-este, még akkor is ha nem kell a sminket eltávolítanod. Utána pedig jöhetnek a bőrtípusodnak megfelelő ápolók, maszkok.
 

Ha pedig mindeközben szigorúan figyelsz a napi folyadékbevitelre is, akkor dupla hatást érhetsz el, arról nem is beszélve, hogy a hidratálás egészségmegőrzés szempontjából is létfontosságú. Legyen az italod mindig víz, vagy ha azt már unod, akkor turbózz fel egy pohár szódát egy fél kifacsart grépfrúttal vagy forrázz le egy pár szelet gyömbért és önts bele friss citromlevet – ezek az italok vitamindúsak és méregtelenítenek.

41785605_1971018406523822_7311588417400871504_n.jpg
Főzz!
Itt az idő, hogy némi gyakorlatot szerezz a konyhában, hisz ha magadnak készíted az ételeid, akkor sokkal jobban tudod azt kontrollálni, hogy mit viszel be a szervezetedbe – nem lesznek az ételeidben sem rejtett kalóriák,  sem felesleges liszt, cukor, zsír vagy só, amikről sokszor nem is tudsz, ha nem otthon eszel. Itt az idő, hogy fantasztikus salátákat varázsolj vagy megismerkedj olyan új konyhák csínjaival-bínjaival, amelyekre mindig is kíváncsi voltál, csak egyszerűen nem volt rá időd, hogy felfedezd őket. Ha már beleteszed az energiát a mozgásba és a jógába, akkor szuper lehetőség, hogy az étkezésedet is a saját javadra fordítsd.

phaidon-breakfast-the-cookbook-by-emily-elyse-miller-angol-nyelvu-konyv6.jpg
 

Írd meg a karanténnaplód!
Nyiss egy szép füzetet és használd arra, hogy kitűzd a céljaid a következő két hónapra. Írd fel, hogy mit szeretnél elérni, készíts egy listát, hogy mi kell hozzá, majd lépésekre osztva szépen haladj felé napról napra. Nem számít, hogy mi a célod – egy új business összerakása, egy új nyelv megtanulása vagy egy six-pack nyárra – csak az a lényeg, hogy tudd, hogy mi az és hogy legyen egy megvalósítási terved. Ha nem kezded el ma, akkor lehet, hogy nem valósul meg soha. 

Ja, és ami még fontosabb: az új kis karanténnaplódba minden este vésd fel szépen, hogy milyen jó dolgok történtek aznap veled. Így 
2 hónap múlva, amikor mindannyian visszaolvassuk ezeket a bejegyzéseket, akkor pontos képet kaphatunk róla, hogy mi az, ami boldoggá tesz minket és amiért tudatosan cselekedhetünk, és beláthatjuk, hogy ennek megvalósulása senki máson nem múlik, csak saját magunkon.

galison-make-it-happen-copper-deluxe-pocket-undated-planner-jegyzetfuzet7_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sparklemonde.blog.hu/api/trackback/id/tr9715583012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása