Így vészeljük át olasz konyha nélkül az elkövetkező időszakot
2020. április 05. írta: SPARK LE MONDE

Így vészeljük át olasz konyha nélkül az elkövetkező időszakot

Sehogy!

Megkockáztatom, hogy az olasz konyha a világ legegyszerűbb konyhája, mégis a legtöbbünk által a legnagyobbra tartott. A titok pedig pont ebben rejlik – végtelenül egyszerű, sokszor három-négy hozzávalós receptek, de csak és kizárólag szezonális és a legjobb minőségű alapanyagok.

Az olaszoknál a liszt nem egyszerűen liszt, hiszen van ezer típusa, a paradicsom pedig nem szimplán paradicsom hisz egyáltalán nem mindegy, hogy a szósz paradicsomból készül vagy koktélparadicsomból, tudniillik előbbihez nem eszünk mozzarellát, csak parmezánt.

A gyerekek előbb tanulják meg, hogy melyik hónapban milyen zöldségeknek és gyümölcsöknek van szezonja, mint az abc-t és kizárólag olyan ételek jöhetnek szóba, amelyeknek minden hozzávalója éppen érik. Ennek megfelelően, ha a narancsot nem esszük meg 2-3 nappal azután, hogy megvásároltuk, elkezd penészedni (erre itthon maximum a hazai almáknál látunk példát), szóval elképzelhetetlen, hogy egy bevásárlásból megoldjuk az egész téli narancsbeszerzést.

Ami nálunk egyszerűen garnéla, az náluk körülbelül tíz különböző fajta rák és bármikor polgármesteri elhatárolódó nyilatkozat születhet, ha egy séf a megszokott három hozzávaló helyett négyet tesz az ételbe...

Egyszóval kulturális különbségek vannak aközött, ahogyan az olaszok és mi tekintünk az ételre, az alapanyagokra és az étkezésre és ebből a szempontból azt gondolom, hogy mindannyian szeretnénk egy picit olaszok lenni.

Összeszedtünk néhány dolgot, ami sokat segíthet abban, hogy közelebb kerüljünk az olasz konyha csínjaihoz és fogásaihoz. A  tippek különböző nehézségűek, így mindenki kiválaszthatja a szintjének megfelelőt.

Használd ki, hogy a város legínycsiklandozóbb pizzái most végre házhoz jönnek, rendelj az Igentől vagy a Digóktól pizzát

Nehézségi szint: Kezdő

Ha mi nem megyünk a pizzáért, majd a pizza jön hozzánk. Most, hogy nem mozdulhatsz ki otthonról, Budapest legeslegjobb pizzái házhoz jönnek, és így ha már mi nem ugorhatunk le Nápolyba, Nápoly jön hozzánk, úgyhogy panaszra semmi ok. Egyértelmű nyertes a Margherita D.O.P., de persze a hús- és szarvasgomba-imádóknak is kedveskedik mindkét hely. Felkerültek a WOLT applikációra is, így a szégyenlőseknek is van esélyük, de akár a telefonkagyló felemelésével is elérheted, hogy hazarepüljön hozzád az isteni, vékony tésztás, kicsit odakormolt, fantasztikus pizza. Tölts hozzá egy Aperol spritzet és máris enyhülni fog az olaszországi utad iránt érzett csillapíthatatlan vágyad.

https://www.facebook.com/igenitalia/

https://www.facebook.com/digopizza/

igen.jpg

digo_2.jpg

Süsd meg a pizzádat otthon profi alapanyagokból és szakértői vezénylettel

Nehézségi szint: Közép-haladó

A Blitz pizza zseniális kezdeményezése, hogy házhoz hozza a tökéletes pizzahozzávalókat, amiket utána videós oktatásban tanulhatsz meg elkészíteni. Ehhez a programhoz javasolt egy jó üveg olasz Prosecco és némi türelem. Ez egy fokkal haladóbb opció, mint a klasszikus pizza-házhozszállítás. Amit kapni fogsz a csomagban: egy összegyúrt pizzabucit, Blitz fűszerolajat, paradicsomszószt, mozzarellát és pecorinót. Amit viszont sajnos nem, és lehet hogy hiányozni fog, az a sodrófa, de sebaj! Ragadj meg egy üveg bort és már készen is állsz. De az igazi profik egyszerűen kézzel csinálják. Hajrá!

https://www.facebook.com/blitzpizzabudapest/

pizza.jpg

Teszteltük, nekünk így sikerült :) Picit szögletes, de a mienk és isteni lett!

Készíts otthon klasszikus tésztákat

Nehézségi szint: Kezdő – Középhaladó

A tésztakészítésnek nagyon sok szintje van: a bekevert szószok megfőzött tésztára öntése igencsak kezdő, de ettől még egyáltalán nem elítélendő és nagyon finom. Ennek a verziónak is van egy fokkal gourmébb változata: amikor házi tésztát rendelünk magunkhoz és ugyancsak házi szószt melegítünk hozzá. Ezt a PASTA. és a WOLT jóvoltából most bármelyik nap megtehetjük. Itt még nem lesz magas a sikerélményfaktor, de cserébe az ízfaktor garantáltan igen. Aztán a következő szinten jöhetnek az olyan elvetemült verziók, amikor magunk készítjük el a tésztához a szószt. Az olaszországi receptek listája végtelen, és épp itt az ideje a karanténban kis időt szánni egy-két új, izgalmas verziónak az elsajátítására. Ehhez pedig van néhány fantasztikus könyvajánlatunk, amelyek lapozgatásával olyan ezeréves titkok tárulkoznak fel előtted, mint például, hogy hogyan készül a krémes Carbonara, tejszín nélkül és társai... De persze, ha még ennél is tovább mennél, akkor otthon készült tortellinikre és egyéb nyalánkságokra is vetemedhetsz, ezt viszont csak haladóknak ajánlanánk, akik rendelkeznek otthon sodrófával.

 https://www.facebook.com/pastapont/

pasta.jpg

Olasz mesterséf az otthonodban

Nehézségi szint: Haladó

Massimo Botturát, a Michelin-csillagos olasz séfet a karantén egyenesen az otthonodba repíti, Massimo ugyanis minden este 8 órakor élőben jelentkezik be családi konyhájából az Instagramján, hogy megmutassa, hogyan kell elkészíteni mesterien az aznapi vacsorát. A programsorozat a ’Kitchen Quarantine’ névre hallgat és igen, ebből már következtethettek is, hogy nagyon nagy szerencsénkre ez a program nem olaszul, hanem angolul megy. A Kitchen Quarantine az egyszerű, otthon használható konyhai trükkökön túl bemutatja, hogyan kell maradékokból fantasztikus vacsorát főzni, illetve több adást is annak szentel, hogy nézői kérdésekre válaszol. A közvetítésekben a család összes tagja fel-felbukkan és itt-ott besegít Massimonak, ettől az egész nagyon intim. Meleg szívvel ajánljuk ezt a szuper lehetőséget az igazi konyhafanatikusoknak.

Massimo Bottura nem csak azt határozta el, hogy kedvet és tudást biztosít a karanténban élőknek a főzéshez, de maximális jókedve, pozitivitása és derűssége biztosítja a hangulatot is, úgyhogy csak semmi szomorkodás, inkább több főzés.

Ha pedig rácsavarodtál Massimo Botturára és az olasz konyha fantasztikus világára, akkor ajánljuk Neked a séf igencsak addiktív könyvét, a Never trust a skinny Italian Chefet, amelyben a receptek ugyan nincsenek túlrészletezve, de a fantasztikus képek és a minden titokba bevezető ételek körüli anekdotázás fantasztikus felüdülést biztosítanak karantén idejére.

https://www.instagram.com/massimobottura/?hl=hu

massimo_editorial2_1000x1124.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sparklemonde.blog.hu/api/trackback/id/tr10015593768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása